Iyengar: detaljer og presisjon

adela-iyengar-yoga_5Hva er iyengar?

Iyengar-retningen innenfor yoga ble grunnlagt av B. K. S. Yiengar rundt 1970. Retningen er inspirert av ashtanga og vinyasa, men det legges kanskje enda større det vekt på detaljene. Dette merkes også under praksis, i form av at instruksene er mer presise enn man kanskje er vant til fra andre typer yoga.

Praksis

I motsetning til en rekke andre yogaretninger, er oppfølgingen i iyengar tett, og mer ledet. Man blir i større grad rettet på i sin praksis, og det er større grad av perfeksjon i stillingene. Gjennom sin praksis, og sitt arbeid, har Iyengar systematisert over 200 stillinger som er innlemmet i iyengartradisjonen. Alle stillinger finnes med modifikasjoner og ulike vanskelighetsgrader, slik at man som elev hele tiden kan utfordres og forbedre seg.

En annen forskjell er bruken av fysiske hjelpemidler som verktøy for å komme inn i de perfekte stillingene. Dette kan være blokker, belter eller pledd, for å nevne noe. Det er med andre ord viktigere å komme riktig inn i stillingen, enn bøye og tøye mye – det kommer heller etter hvert. Slik kan man samtidig unngå overanstrengelse og skader.

Kjendiser i ieyngar

Sachin Tendulkar, en kjent indisk cricketstjerne, er en av mange kjendiser som sverger til iyengars praksis. Han skal etter sigende ha lært yoga av Iyengar selv, da han oppsøkte guruen for hjelp i forbindelse med sine idrettsskader.

En annen indisk kjendis som offentlig har delt sin begeistring, er skuespilleren Kareena Kapoor. Etter å ha drevet med poweryoga i mange år, har hun nå hovedfokus på iyengar.

Også tidligere ManU-spiller Ryan Giggs er en ivrig supporter av yoga, og gir ieyngar mye av æren for at han holdt sin gode spilleform langt ute i 30-årene.

Men det er ikke bare kjendiser fra sports- og underholdningsbransjen som har satt sin lit til yoga. Elisabeth av Belgia sies å ha vært direkte elev av Iyengar, og hun skal ha fått stor interesse for yoga. Hun var selv i åttiårene da hun var hans elev.