Hatha: kraft og styrke

hatha-bannerHva er hathayoga?

Hatha yoga er den eldste formen for yoga som vi kjenner til, og kan beskrives litt som all yogas mor. Hathas skriftlige referanser går tilbake til middelalderen. Ordet kommer fra sanskrit, hvor “ha” betyr sol og “tha” betyr måne. Dette skal symbolisere den henholdsvis mannlige og kvinnelige siden, og dermed styrken og kraften som hathayoga representerer.

Opprinnelse

Selv om hatha yoga er en gammel form for yogapraksis, bygger den igjen videre på enda eldre tradisjoner. Ifølge indiske legender, bedrev den hinduistiske guden Shiva hathayoga. Da han var på en øde øye, og trodde ingen andre kunne høre, betrodde han hathayogaens hemmeligheter til Parvati, den hinduistiske kjærlighets- og fruktbarhetsgudinnen. Det var imidlertid en fisk i vannet, Matsya, som senere ble en siddha, og lærte hathayoga videre til sine disipler. Slik gikk læren om hatha videre, og fikk en rekke dedikerte følgesvenner.

Praksis

Styrke, kraft og meditasjon er viktige elementer i hathapraksis. Tempoet er relativt rolig, og mer statisk enn hva man finner i ashtanga og vinyasa. Øvelsene balanserer hensynet til pusteøvelser, energilåser og muskelkraft, og gjør at studentene utfordres fysisk, såvel som mentalt. Det mentale aspektet ved hatha har kanskje vært litt undervurdert av noen, men er et viktig element. Meditasjon, eller samadhi, er viktig i hatha, og utføres i kombinasjon med de andre elementene, asana (stilling), pusteteknikk (pranayama) og energilåser (mudra). Den mannlige og kvinnelige siden (sol og måne) kommer til uttrykk i at begge sider av kroppen stimuleres like mye – det skal altså være balanse.

Kjente utøvere

Som for andre retninger innen yoga, har også hatha sine berømte tilhengere. Miranda Kerr og Ricky Martin har begge sverget sin tro til denne gamle yogaretningen, Martin har uttalt at yoga er hans måte å komme over vanskeligheter i livet, gjennom at han oppnår ro og kontakt med sinn indre sinn.